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U.S. Department 
of Transportation 

National Highway 
Traffic Safety 
Administration 

Richard A. Keller, III 
27795 Oakachoy Loop 
Daphne, AL 36526 

Dear Mr. Keller: 

DOCfiET G, I.: 
., MAY"~ 3 2019 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This responds to your inquiry on behalf of Bruno Independent Living Aids, Inc., concerning the 
rear backup camera requirement (S6.2) of Federal Motor Vehicle Safety Standard (FMVSS) 
No. 111, "Rear visibility." We apologize for the delay in responding. You ask several questions 
on whether installation of the "Bruno ASL-700 Chariot" and "ALS-250 Outsider" by vehicle 
owners would be permitted under the National Traffic and Motor Vehicle Safety Act. As 
explained below, our answer is yes. 

In your letter, you state that the two products are "vehicle exterior-located platform lifts which 
can be temporarily attached to the vehicle." You state the products are sold to transport 
unoccupied personal mobility devices used by vehicle occupants with mobility impairments. 
You describe the Bruno ASL-700 Chariot as a "trailer" that conforms to all applicable FMVSS 
trailer requirements. You describe the Bruno ASL-250 Outsider as a "cargo carrier" that is 
supported entirely by a vehicle's trailer hitch, and that does not touch the ground. You state that 
both products are intended to be sold in the aftermarket, and that both would be attached to a 
vehicle's trailer hitch by the vehicle's owner. 

You ask the following questions concerning the applicability ofNHTSA's requirements to the 
ASL-700 Chariot and ALS-250 Outsider. We have restated your questions below, followed by 
our answers. Our answers are based on our understanding of your descriptions of the products. 

1. Since the Bruno ASL-700 Chariot personal mobility device carrier is in 
compliance with all applicable FMVSS trailer regulations, and is a trailer, it is 
therefore not subject to the requirements of 49 CFR § 571.111, section S6.2 Rear 
visibility. As such, it is not required to provide a rear view [sic] camera. Is that 
interpretation correct? 

The answer is yes. As set forth in S6.2, the rear visibility requirements apply only to a 
"multipurpose passenger vehicle, low-speed vehicle, truck, bus, and school bus with a GVWR of 
4,536 kg or less." If, as you say, the Bruno ASL-700 Chariot is a trailer, it is not subject to 
FMVSS No. 111. 

2. Since the Bruno ASL-700 Chariot and Bruno ASL-250 Outsider are temporary 
equipment installed or removed, when needed, by the vehicle owner, the Agency 
Response to this issue in the Final Rule is that the rule (49 CFR § 571.111, 
section S6.2 Rear visibility) does not apply. Is that interpretation correct? 
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Our answer is S6.2 does not apply. 1 As explained in our answer to question 1, if neither the 
Bruno ASL-700 Chariot nor the Bruno ASL-250 Outsider is a "multipurpose passenger vehicle, 
low-speed vehicle, truck, bus, [or a] school bus with a GVWR of 4,536 kg or less," they are not 
subject to S6.2. This answer is the same as "the Agency Response .. .in the Final Rule" to which 
you refer. 

(Please note that the installation of "temporary" products "by the vehicle owner" is not 
particularly germane to question 2 (which concerns the applicability of S6.2), but is germane to 
question 3. Stated differently, if an FMVSS applies to the Chariot or the ASL-250, the fact that 
the products are meant to be temporarily installed or removed by the vehicle owner would not 
change the applicability of that standard to the product.) 

3. Since the Bruno ASL-700 Chariot and Bruno ASL-250 Outsider personal 
mobility device carriers are temporary equipment attached to the vehicle at the 
Class l, II, or III receiver hitch by the vehicle owner, and while they may when 
attached and loaded block the rearview camera, they are not making inoperative 
the OEM rearview camera under 49 USC § 30122 - Making safety devices and 
elements inoperative, as discussed in the Public Law 110-189-lJO'h Congress 
and NHTSA-2010-0162-0256 Final Rule, since that prohibition is directed at a 
manufacturer, distributor, dealer, [rental company] or motor vehicle repair 
business modifying the vehicle. Is that interpretation correct? 

The Safety Act's "make inoperative" prohibition (49 U.S.C. 30122) states: 

A manufacturer, distributor, dealer, rental company, or motor vehicle repair 
business may not knowingly make inoperative any part of a device or element of 
design installed on or in a motor vehicle or motor vehicle equipment in compliance 
with an applicable [FMVSS] unless the manufacturer, distributor, dealer, rental 
company, or repair business reasonably believes the vehicle or equipment will not 
be used (except for testing or a similar purpose during maintenance or repair) when 
the device or element is inoperative. 

Our answer is the vehicle owner installing the Bruno ASL-700 Chariot or Bruno ASL-250 
Outsider on his or her own vehicle is not subject to the "make inoperative" prohibition.2 We 
assume that the vehicle owner to whom you refer is not a manufacturer, distributor, dealer, rental 
company, or motor vehicle repair business. In addition, because States have the authority to 
regulate the use of vehicles, you should check with State officials to see if State law would allow 
motorists to block the view of the camera of the primary vehicle. 

1 We would like to clarify that if the Bruno ASL-700 Chariot is a trailer, as you say, it is a "motor vehicle" under our 
regulations, and not "temporary equipment." 
2 Note also footnote 1, supra. In addition, please be aware that the make inoperative provision also applies to rental 
companies. 



In closing, we note that you have petitioned NHTSA to amend 49 CFR Part 595 ("Make 
inoperative exemptions"), Subpart C ("Vehicle modifications to accommodate people with 
disabilities") to include the FMVSS No. 111 backup camera requirements, and that NHTSA 
informed you that the agency has granted your petition in a letter sent on November 5, 2018. 
NHTSA is addressing your petition in the context of a rulemaking proceeding. 

We hope this answers your questions. 

Sincerely, 
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The Chief Counsel 

Richard A. Keller, m 
27795 Oakachoy Loop 

Daphne, Alabama 36526 

Decernber '.261 '.1017 

National Highway Traffic Safety Administration, W41-326 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

FAX: (202)366-3820 

RE: Interpretation of 49CFR §571.111 Standard No. 111; Rear visibility 

Dear Chief Counsel, 

"G/UU':1: rax berver 

Bruno Independent Living Aids, Inc. manufactures several products that allow a vehicle owner to 
transport unoccupied personal mobility devices such as wheelchairs, powered wheelchairs, and powered 
scooters for use by the vehicle driver or passengers with mobility impairments. Two of these are vehicle 
exterior-located platform lifts which can be temporarily attached to the vehicle by the owner, when 
needed, by means of a Class I, II or III trailer receiver hitch installed on the vehicle. Also, these products 
are installed on the vehicle trailer receiver hitch by the owner after the first retail sale of the vehicle. 

One of these platform 1ifts is called the Bruno ASL-250 Outsider, and would be categorized as a "cargo 
carrier''. It is fully supported by the trailer receiver bitch and not in contact with the ground except when 
loading or unloading the mobility device. 

Another platform lift, called the Bruno ASL-700 Chariot, is categorized as a ''trailer" and conforms to the 
applicable NHTSA vehicle regulations (manufacturer ID, VIN, certification label, lighting. and license 
visibility, etcetera) for trailers. 

Questions have arisen regarding how these platform lifts are affected by the rearview camera 
requirements of 49CFR sec. 571.111, in section S6.2 Rear visibility. Since both personal mobility device 
carriers are attached to the vehicl~ by means of the Class I, II or III trailer receiver hitch, the view from 
the OEM rearview camera may be obstructed when it is installed by the vehicle owner to the vehicle, or 
when canying the mobility device. In particular, will these products violate USC Title 49 Section 30122 
Making sqfety devices and elements inoperative? 

49CFR §571.111 cites the amendment at 79 FR 19243, Apr. 7, 2014 contained in NHTSA-2010-0162-
0256 Final Rule. The amended FMVSS 111 is in section VI. Regulatory Text, of that Final Rule. Also, 
the Final Rule states that Public Law 110-189 (K. T. Sqfety Act) directs the Agency (NHTSA) ''to expand 
the required field of view to enable the driver of a motor vehicle to detect areas behind the vehicle ... ". 
That is the legislative basis for the current version of FMVSS 111. 
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Staples KiOSK ~/ VV':I: 1' 0.h '-'0.L V IO'.L 

First, while it is clear in the published NHTSA-2010-0162-0256 Final Rule and the Public Law 110-189-
11 rfh Congress that FMVSS 111 excludes trailers, that is not actually in the text of 49CFR §S71.111, 
except by omission. 

Public Law 110-189-ll0th Congress 
SEC.2 RULEMAKING REGARDING CHILD SAFETY 
(e) DEFINITION OF MOTOR VEHICLE.-As used in this Act and for purposes of the 
motor vehicle safety standards described in subsections (a) and (b), the term "motor 
vehicle" has the meaning given such term in section 30102(aX6) of title 49, United 
States Code, except that such term shall not include-
(1) a motorcycle or trailer (as such terms are defined in section S71.3 of title 49, Code of 
Federal Regulations); ••. 

NHTSA-2010-0162-0256 Final Rule 
m. Final Rule and Response to Comments 

b. Applicability 
The provisions of the K.T. Safety Act require a broad application of improved rear 
visibility countermeasures by defining the term "motor vehicle" as vehicles less than 
10,000 pounds excluding only motorcycles and trailers. 
After consideration of the comments on the ANPRM, NHTSA proposed in the NPRM to 
apply the rear visibility requirements to all vehicles with a GVWR of 10,000 pounds or 
less (excluding motorcycles and trailers). 

I. Remaining Issues 
In its comments, NTEA (The Association for the Work Truck Industry) requested ... 
Further, NTEA requested confirmation that the rear visibility camera would not have to 
be mounted behind temporarily attached equipment such as a salt or sand spreader which 
is temporarily mounted to the trailer hitch of a pickup truck. 
Agency Response 
Finally, we also acknowledge NTEA's concerns that temporary equipment installed by 
the vehicle owner, such as salt or sand spreaders, may be restricted by today's final rule. 
However, we note that today's rule does not apply to trailers and other temporary 
eguipment that can be installed by the vehicle owner. 

These documents (NHTSA-2010-0162- 0256 Final Rule and Public Law 110-189-1 ldh Congress) 
indicate that FMVSS 111 specifically does not apply to trailers. 

Also, in the Agency response to NTEA, the Agency (NHTSA) declares that the FMVS 111 rearview 
camera "rule does not apply to temporary equipment that can be installed by the owner". 

We understand from that Agency Response that neither the Bruno Chariot trailer nor the Bruno Outsider 
cargo carrier, attached to the vehicle by the Class I, II, or III receiver hitch would be subject to the 
FMVSS 11 l rearview camera regulation, since both are temporary equipment that can be installed or 
removed by the vehicle owner, as needed. 



Staples KiOSK 'i/ UU':I: rax otavta 

My questions for interpretation by NHTSA are: 

1. Since the Bruno ASL-700 Chariot personal mobility device carrier is in compliance with all 
applicable FMVSS trailer regulations, and is a trailer, it is therefore not subject to the 
requirements of 49CFR sec. 571.111, section 86.2 Rear visibility. As such, it is not required to 
provide a rear view camera. Is that interpretation correct? 

2. Since the Bruno ASL-700 Chariot and Bruno ASL-250 Outsider are temporary equipment 
installed or removed, when needed, by the vehicle owner, the Agency Response to this issue in 
the Final Rule is that the rule (49CFRsec. 571.111, section 6.2 Rear visibility) does not apply. Is 
that interpretation correct? 

3. Since the Bruno ASL-700 Chariot and Bruno ASL-250 Outsider personal mobility device carriers 
are temporary equipment attached to the vehicle at the Class I, II, or III receiver hitch by the 
vehicle owner, and while they may when attached and loaded block the rearview camera, they are 
not making inoperative the OEM rearview camera under 49 USC Sec 30122 - Making safety 
devices and elements inoperative, as discussed in the Public Law I 10-189- J Jr/' Congress and 
Nlll'SA-2010-0162-0256 Final Rule, since that prohibition is directed at a manufacturer, 
distributor, dealer, or motor vehicle repair business modifying the vehicle. Is that interpretation 
correct? 

These are a compilation of the typical questions we receive from dealers who are trying to comply with 
NHTSA regulations when they sell Bruno personal mobility device transporters. While they are very 
specific, they are intended to gain better understanding of a somewhat ambiguous portion of the FMVSS. 
Your prompt response will be greatly appreciated since the FMVSS 111 phase-in schedule is imminent. 

Best regards, 

(l:.1-JtJ-kA,z 
Richard A. Keller, llJ 

(262)354-2812 
dick.keller(@.mediacombb.net 

cc: WilJiam Belson Ill, Director of Engineering 
Bruno Independent Living Aids 
1780 Executive Drive 
Oconomowoc, WI 53066 




